Hagedam

Hagedam

Det er noe helt spesielt med vann i hagen. Vann kan være det siste, riktige element for en fullkommen hage. Sildrende vann, fargerike fisk, vakre vannliljer eller bare refleksjonen av et vannspeil. Mulighetene er store.

 

Før man anlegger en hagedam må man vurdere hvor stor man ønsker den. Og om man ønsker fisk eller planter. For å finne riktig utstyr må man vite vannmengde og hvem som skal bo i dammen. En dam med fisk krever et mye større rensesystem enn en dam uten.

Hos oss får du det nødvendige utstyret til din hagedam. Mye er på lager, og det meste kan bestilles. Vi selger produkter fra merket Oase. Dette er et stort tysk varemerke som leverer alt av utstyr fra små dammer til store prosjekter

Dersom du vurderer å anlegge en hagedam anbefaler vi deg å lese litt om dette først. Det er mange faktorer som spiller inn for at du skal bli fornøyd med ditt resultat. En dam kan lages enkel og billig eller stor og avansert. Det lønner seg uansett å investere i riktig utstyr fra første stund. Blir ikke jobben gjort skikkelig fra grunn kan det resultere i mye arbeid og dårlig resultat.

Vi håper at denne siden kan hjelpe deg litt til å komme igang.

 

Planlegging av dam

 

Plassering:

Hvor ønsker du å plassere dammen? Skal man først investere i en hagedam er det kjekt at man får utbytte av den. Hvor oppholder man seg i hagen? Hvor vil man se dammen ifra? Lyden av vann vil man kanskje også høre, men kanskje ikke fra soverommet. Man bør også ta hensyn til naboer med tanke på dette. Plaser ikke en fontene utenfor naboens soverom uten å spørre først.

Lys er også en viktig faktor. En dam i mye solskinn vil få en mye høyere algevekst enn en dam i skygge. Dette krever mer arbeid og bedre rensesystemer. Man bør heller ikke plassere en dam under trær som slipper blader.

 

Størrelse:

Ønsker man planter eller fisk bør man ikke velge en for liten dam. Fisk krever plass og vil ha problemer med å overvintre i små dammer. For at en dam ikke skal bunnfryse bør den ha en dybdegrop på 80-100 cm som ikke bunnfryser. Fisk avgir også mye avfallstoffer slik at en liten dam med mye fisk vil være vanskelig å holde ren.
Planter får du i mange ulike varianter. Noen er mer fortvoksende og krever mer plass enn andre.

Når det gjelder dybde på dam er det egne regler for sikring. Dersom dammen er dypere enn 20 cm er det krav om gjerde eller annen sikring som kan hindre at et barn faller i!

 

Budsjett:

Man må sette seg et budsjett for hva man vil koste på dammen. Ønske om størrelse og innhold må samsvare med hva man er villig til å betale. Det lønner seg ikke å gå for en billigere utstyrsløsning enn hva som er anbefalt. Da bør man heller gå ned på størrelse eller kutte ut fisk o.l. Erfaringer viser at mange blir skuffet over resultatet dersom de velger for små rensesystemer. Et skittent vann er ikke pent, og det er heller ikke meningen at det skal være mye arbeid å holde en dam ren og pen. En dam er noe man skal glede seg over!

 

Fisk:

Gullfisk og Koi er fisker som er lette å holde og tåler overvintring ute. Det krever da at man har stor nok plass, og riktig utstyr. Fiskene trenger ikke mat om vinteren da de går i en form for dvale. Det er viktig med bevegelse og oksygen i vannet for at fisken skal overleve. Følg jevnlig med slik at dammen ikke fryser helt til.