Dyrk din egen mat

Dyrk din egen mat

Grønnsaker, spirer og microgrønt. Proppfull av næring og mikrostoffer, direkte fra moder jord.
Man trenger ikke hage og drivhus for å  dyrke sine egne næringsstoffer!
Krukker på terrassen, vinduskarmen inne eller en mørk kjeller med uv-lys kan brukes!

 

HVORFOR DYRKE SELV?

Man vet aldri hva en kjøpt grønnsak eller frukt inneholder. Sprøytemidler og kunstige stoffer tas opp i plantene og lite vet vi om skadevirkningene her. Også når det kommer til næringsstoffer kan det variere mye. En solmoden tomat som får gjøre seg ferdig på planten kan ikke sammenlignes næringsmessig med de som plukkes rå for så å modnes på lager. Dyrker man maten selv har man full kontroll på hva man utsetter den for. 

Og ikke minst, det er gøy for store og små! Ungene elsker å plukke direkte fra plantene. Selv de som skyr grønnsaker på tallerken kan få en helt annen glede. Unger liker å lære og synest det er kjekt å se hvor maten kommer fra. De liker å se og ta på ting før de stapper dem i munnen og få kjennskap til hva de spiser.

 

INNE PÅ KJØKKENET

Krydderurter og småspirer er ypperlig inne på kjøkkenbenken. De er fulle av næring og enkle å få til. Alt man trenger er et lite kar, gjerne noe gjenbruk, en god lett jord og et lyst sted. Ett par dager med litt ekstra omtanke og de er klar for spising. 

Husk å gi spirene luft så fort de kommer opp. tette drivhusbokser vil gjøre at de råtner.

 

PÅ BALKONGEN ELLER I HAGEN

Det som er enklest å dyrke ute er salater, persille, gressløk, oregano, mynte,
sukkererter, gullerøtter, reddiker, neper og setteløk.
Salat blir fort klar og har kort lagring så ikke så alle frøene på en gang. Spre dem utover sesongen så har du frisk salat lenge.

 

TOMAT, AGURK; PAPRIKA; CHILLI

Disse må forsås inne. De trenger lang tid på å etablere seg så her må du begynne tidlig. Lettere er det ofte å starte med en ferdige planter. Da sparer du mye tid.

Tomat tåler litt kulde, men ikke agurk. Når du skal sette dem ut starter du gradvis med tilvenning. Ta dem gjerne inn på natta i tilfelle det skulle bli kaldere enn forventet.

 

SKAL MAN SÅ INNE ELLER DIREKTE UT?

Dette avhenger av sort og temperatur når du ønsker å starte. Alt kan forsås inne om du ønsker.
Frøpakkene man kjøper er ofte godt merket med anbefalinger, men ta hensyn til temperaturen. Datoen på pakken er kun en anbefaling, ta hensyn til hvor du bor og ditt klima!

 

GRUNNLAGET

Bruk en god jord, gjerne kompost ute. Nysådde frø liker en lett, gjerne sanholdig jord ikke for sterk på næring.
Vann jevnlig og tilfør gjødsel etter hvert. Vi anbefaler organisk og helst økologisk gjødsel til matproduksjon. Og hold sprøytemidlene borte. Det finnes noen gode metoder for å holde borte skadedyr. I år har vi fått inn flere spennende nyheter for bla snegler. Ta turen innom smile