Eksotisk

Eksotisk

Eksotiske planter er gjerne sorter som ikke er egnet for vårt klima, eller rett i grensen. Likevell kan det være spennende å prøve. Selv om de ikke er hardføre nok for overvintring ute kan de være fine sesongplanter eller tas inn/ dekkes når det er kaldt.

Vårt sortiment varierer fra år til år og uke til uke. I høysesong fra mai har vi stort sett et godt utvalg av Yucca, Cordyline, Phormium, Banan, Palmer, Sitrus, Druer, Kiwi og andre blomstrende og bærende vekster!

 

Palme Trachycarpus

Palmeslekten Trachycarpus anses for å være en av verdens mest kuldetålende palmer. De siste årene har disse palmene blitt mer og mer utbredt i Skandinavia pga deres lave krav til lange og varme sommere. Den vanligste arten er Trachycarpus fortunei som tåler ned mot -17grader. En enda mer herdig palme er Trachycarpus wagnerianus. Den tåler ned mot -25grader. Den sistnevnte er sjeldnere og ofte en del dyrere. Gjennom de siste kalde vintre har vi erfart en betraktelig forskjell i overlevelse hos disse to palmene. Trachycarpus wagnerianus er helt klart en sterkere sort. Kuldegradene nevnt over er kun en veiledning, plantens herdighet er helt avhengig av plassen den står, rotutvikling, vær og ikke minst hvor lang og varm sommeren har vært. Palmene bør uansett vinterdekkes fra november til mars ettersom de tar stor skade av snø og vintervind.

Palmen har en karakteristisk hårete stamme og en flott grønn krone. Max høyde kan bli oppmot 12m, men dette vil aldri skje i vårt klima.

 

Banan - Musa Basjoo

Musa Basjoo, også kalt Japansk fiber banan er en av de mest herdige sortene vi kjenner. Det er en prydbanan som sjelden bærer frukter. Planten er veldig fortvoksende og krever god plass. Den liker rikelig med vann og næring i vekstperioden, men pass på god drenering. Planten blir ikke høy, ca. 2-3m.

Musa basjoo kan overleve milde vintre her hos oss, men det krever god tildekking. Det anbefales å ta den inn om vinteren. Pass da på at den ikke tørker ut.

Bananplanter har meget vakre, friskt grønne blader. Et ypperlig valg for dem som ønsker et eksotisk preg på hagen eller terrassen!

 

Cordylline, Phormium og Yucca er bladplanter som gir et tøft eksotisk pred i krukker og bed. Cordyline bør tas inn mens de to andre kan takle milde vintre dersom de står en god plass i hagen.