Prydbusker

Prydbusker

Med prydbusker mener vi laufellende, flerårige trær og busker. Det har gjerne her vi finner det meste av blomstrende og fargesprakende planter. Også med flotte høstfarger. Noen er tette og kompakte i veksten mens andre er mer frie. De egner seg til alt fra krukker, bed , hekker, lebeplantning eller friluftsområder - avhengig av vekst. 

Blomstrende trær og busker er meget dekorative, dessverre blomstrer de stort sett kun en kort periode. Derimot finner du mange sorter som har fargerike blader, disse holder sesongen igjennom. Andre bærer også frukter, spiselige eller for pynt.

Gjennom sesongen skifter prydbusker ofte blader, i motsetning til bartrær. Dermed reparerer de seg ofte fortere etter skade, feks vinterskade. Prydbusker kan også beskjæres hardt tilbake dersom de har blitt for store.

 

Her må man tenke på hvilke egenskaper man ønsker. Vekst, farge og krav til forhold er viktig for å få noe man blir fornøyd med.

 

Eksempel på prydbusker er:

Roser - En favoritt for sine blomster! - Krever en god plass og litt ekstra stell.

Clematis, Pipeholurt, Humle - Meget dekorative klatrende planter  

Syriner, Magnolia, Kinakornell - store busker eller små trær med meget dekorative blomster.  

Spiraea, Buskmure (Potentilla), Klokkebusk (Weigela), Krossved (Viburnum) - Gamle slagere fra farmors hage.

Hortensia (Hydrangea), Finnes i utallige sorter. Nydelige blomster, fri vekst - Flott i klassiske hager så vell som i moderne. Hovedbildet over er av en syrinhortesia.

Kolkwitzia, Stjernetopp (Deutzia), Perlebusk (Exochorda) - Riktblomstrende, frie busker. 

Blærespiraea (Physocarpus), Viftelønn (Acer palmatum), Hyll (Sambucus), Cotinus - Mange av sortene har flotte blader i form og farge, må ses!