10 tips for å lykkes i hagen

Mandag - Fredag: Sesongstengt
Lørdag: Sesongstengt
Søndag: Sesongstengt
Helligdager: Sesongstengt
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

1. God jord

Riktig jord er alfa omega. Den må ha god struktur slik at røttene får oksygen. Den må være levende og rik på mikroliv slik at plantene får tatt opp næring. Man trenger ikke kjøpe jord i sekk, ofte er hagens egen helt grei. Sand, stein og annet som måtte ligge i jorda trenger heller ikke være et hinder. Skulle jorda være for hard eller med for mye leire kan man blande i humus, leca, jord eller sand for å gjøre den lettere.

2. Mat plantene

Plantene må ha næring. Ingen planter spiser jord. Tilfør gjødsel jevnlig gjennom sesongen, spesielt på nye planter og de du vil skal vokse litt ekstra. Er bladene blasse, eller veksten dårlig er det en god indikasjon på at planten trives dårlig. Da kan det lønne seg å gjødsle jevnlig for å se om resultatet bedrer seg. Les mer om gjødsel.

3. Vann

Stikk ALLTID fingeren i jorda før du vanner. De skal verken ha for mye eller for lite. Er jorda kald og våt må du ikke vanne. Er den tørr så vann godt! Stol ikke på vann fra regn, her er det lett å la seg lure. Grav lett ned i jorda og se selv, det er den eneste gode indikasjonen du har.

4. God drenering

Her på vetslandet regner det mye. Drukning og sopp er ett av våre største problemer. Skal du sjekke drenering må du ned i jorda, det hjelper ikke at det er skråning. Noen typer jord holder bedre på vann enn andre. Vannårer finnes også.

Har du mye vann i hagen kan det være en ide å lage en forhøyning og plante på den. Da står ikke røttene direkte i vannet og får mulighet til å etablere seg.

5. Lys, vær og vind

De aller fleste vintergrønne tåler skygge, men røde, gule og blå bladfarger krever sol. Blomstrende busker krever ofte sol for blomstene. Rhododendron og hortensia liker gjerne skygge og blomstrer da ofte lenger. En hage har gjerne flere soner. Hvor blåser det, og når på året? Finn en lun krok til de sarte plantene. Les mer om de vanligste feilene vi gjør ved planting.

6. Beskjæring

Ikke vær redd for saksa. Klipping stimulerer ny vekst og gjør plantene tettere og friskere. Prydbusker og trær som feller lau klipper vi gjerne på vinteren, men mye kan også klippes hele sesongen. Vintergrønt klipper vi hele sesongen, gjerne etter den verste vinterperioden er over. Da unngår man skader på planten etter at den er klippet og slipper da å måtte klippe enda mer. Når blomstrer plantene? Klipper du dem etter blomstring så unngår du å klippe bort årets pryd. Alt som blomstrer etter midtsommer kan man stort sett klippe tidlig vår, og likevel få blomster samme sommer/høst. Les mer om beskjæring.

7. I krukker

Plantens levetid avhenger av krukkas størrelse. 1/3 leca i bunn, gjerne også i jorda. INGEN duk mellom, plantene vokser godt i leca og trekker fuktigheten derfra! Jevnlig gjødsel og riktig vanning. Husk også at krukkene fryser lettere på vinteren.

8. Avstand

Gi plantene stor nok avstand. Alle planter vokser og det blir fort gjennomgrodd. Spør om råd når du kjøper nye planter! Tenk fremover. Et bed skal ikke først og fremst være fint i dag, men også om 3, 5 og 10 år.

9. Plant i grupper

Spesielt småplanter som stauder er ofte finere i større grupper. Ikke velg for mange sorter. Ett stort felt med like blomster viser mye mer igjen enn en liten av hver. Du har kanskje sett hvordan det ser ut om man setter 1 og 1 tulipanløk? Ikke det samme som om man skulle plantet 10 eller 30 av samme sort. Les mer om stauder.

10. Skadedyr og sykdom

Dette kan være et tegn på dårlig trivsel. Tørre perioder på sommeren gir mye lus mens fukt kan gi sopp. Styrk plantene dine med god jord, gjødsel og jevnlig beskjæring.

Trenger du hjelp med utforming av hagen, eller generelle råd og tips for at planter og busker skal trives bedre? Kom gjerne innom vårt hagesenter eller kontakt oss her.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Kjetil Svihus
Anleggsleder, Hove Anlegg AS
kjetil@hoveplantesalg.no95 97 03 89
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.