Høst i hagen

Det er ofte ekstra frodig mot høsten. Mer regn og god veksttemperatur. Dette er en god tid da plantene setter ekstra røtter og gjerne forlenger veksten en god del. Litt ekstra hagearbeid er ofte nødvendig nå. Luking, beskjæring, flytting og deling.

FLOTTE HØSTPLANTER

PRYDGRESS - Dette er tiden for strå og prydgress! – det finnes mange flotte varianter i ulike farger. Ofte med flotte aks på sensommeren. Prydgress er ofte seine i spiring og er ikke på sitt beste før sommeren er godt i gang.


ASTILBE – nydlig høststaude med flott, tett bladverk! Denne liker ikke sneglene!!!


SYRINHORTENSIA – store, flotte blomster på sensommer og tidlig høst. Flere sorter skifter farge gjennom blomstringen!


SOMMERBLOMSTER - Begonia, asters, veronica, krysantemum og sølvblad holder seg lenge utover høsten. Disse er det fint å plante ut fra august og utover

NYDELIGE HØSTFARGER

Vi får mye spørsmål om flotte høstfarger. Lønnetrær, hjertetre, hjortesumak og beinved er flotte alternativer. - men desverre er det ikke en selvfølge at disse fargene dukker opp! Det kreves en varm sommer for at plantene skal få de flotteste fargene. Tørke og varme gir det beste resultatet. Derfor kan man ofte se at noen trær får mer farge enn andre, de har gjerne stått en tørrere plass med mer sol. Her på vestlandet får vi ofte kalde sommere og mye fukt. Også vinden legger en demper på gleden. Når klorofyllet slipper taket løsner bladene og gjør seg klar for bladfall. Da er de et lett bytte i vinden.

BESKJÆRING


Både vintergrønt og prydbusker kan klippes en siste gang nå tidlig høst. Hekker bør kanskje få en ekstra stuss før høsten for å holde fasongen. Ikke klipp lenger inn en det er grønt, da slipper du en naken hekk om den ikke spirer før vinteren. (vintergrønt skal aldri klippes lenger inn enn det er grønt, da spirer de ikke ut igjen).
En god regel for blomstrende busker er å klippe etter blomstring, seinest tidlig høst, da slipper du å ødelegge blomstringen for neste år.

PLEN


Gjødsle og klippe jevnt et par måneder utover høsten!! Her på vestlandet har vi ofte mildt vær til oktober-november. Stopper man for tidlig med gjødsel kan man få probemer med dårlig vekst som igjen kan fremme mose! – klippe ofte og gjødsle en gang i måneden for jevn og fin vekst.

PLANT LØK


Høstløkene kommer i butikk siste halvdel av august! Vær tidlig ute med å sikre deg de beste løkene – men vent med plantingen! Her på vestlandet regner det mye og høsten er ofte mild. Plantes de ut for tidlig risikerer man at de råtner eller spirer før vinteren kommer. Vent gjerne til oktober, november eller desember! Før tela setter tak. Løken skal ha en lengre kuldeperiode etter at den er satt for å få en jevn og fin blomstring.

OMPLANTING


Høsten er tiden for å flytte planter. Nå er det nok fukt og fremdeles godt med varme for at plantene fint skal kunne rote seg på et nytt sted. Del stauder og tynn å rydd i bedene. Klargjør for en ny sesong.
Husk når du flytter større trær og busker må du få med mest mulig av rotsystemet. Dersom røttene blir kappet bør gjerne også busken kappes godt tilbake. Det skal være en likevekt mellom rot og busk for at planten skal kunne etablere seg på ny! For liten rot vil ikke kunne trekke nok vann og næring til hele planten.