Roser

Blomsten som aldri går av moten! Roser er inn som aldri før og mye av grunnen er den lange blomstringsperioden. De kan gjerne stå fra vår til sein høst. Å oppnå et godt resultat er ikke alltid like enkelt, men vi ønsker hjelpe deg på vei og gi deg de beste forutsetninger. 

 

Fylte eller enkle blomster. Mange lukter godt og det stort antall blomstrer igjen og igjen, da kalles de ofte remonterende. Variantene og fargene er mange. Klatrende, kompakte, klaseroser, bunndekkende eller stilk.

 

I år (2016) har vi over 80 sorter i butikken.. men ikke vent for lenge. Utvalget er størst i mai-juni og selges fort ut!

 

SLIK PLANTER DU ROSENE

Grav et stort hull med god dybde, rosas podepukt skal 10cm ned i jorda. Vi anbefaler å bruke kukompost eller annen god jord ved planting. Tråkk lett over etterpå.

Gjødsling bør man vente noen uker med slik at planten får satt seg litt først. Da ungår man å svi røttene! Fyll på ekstra jord etterhvert dersom jorden synker og podepunktet kommer til syne. Spesielt før vinteren er dette viktig!

 

HVA BØR MAN GJØDSLE MED?

Her kan du bruke ulike typer gjødsel, det trenger ikke være en egen for roser. Husdyrgjødsel, helgjødsel eller annen organisk gjødsel er kjempe bra, men du kan bruke kunstgjødsel også. Ikke gjødsle rosene for seint på året, de må få trekke seg tilbake utover høsten. Men vår og sommer er fint.

Ett viktig punkt er lurt å huske seg! Tørre planter tar fort skade om de gjødsles for mye. Ett triks er å vanne godt før gjødsling så unngår du skade på plantene.

 

Husk! Kugjødsel kompost er ikke gjødsel! - det er kompost jord! Vi hører stadig kunder som kommer innom å sier de har gjødslet med kukompost, men dette er ikke konsentrert gjødsel og har liten effekt på rosene! bruk denne ved nyplanting, ikke gjødsling og etterfylling! 

 

FRISKE PLANTER

Sopp og skadeyr er et kjent problem blant roser, men her kan man gjøre en del for å forebygge. Skadedyr og flekksykdommer kommer ofte som følge av dårlig trivsel. En svak plante utsettes fort og kan fort bli stygg.

Noen år er det heller ikke til å unngå som følge av dårlig vær. Lusa kommer ofte når plantene tørker og sopp pga fukt.

Vær flink å gjødsle. dekk dem godt om vinteren og pass på at de har nok jord rundt podepunktet.

Fjern alt dødt avfall på høsten og klipp dem friske på våren.

Trives de dårlig kan det også være en dårlig egnet plass. Tørt, dårlig jord, fuktighet, skygge eller vind. Man kan prøve å flytte dem tidlig vår om de står å sturer.

Noen bør også dekkes om vinteren for ikke å bli skadet.

 

TIPS! Vi har også et giftfritt produkt vi gjerne anbefaler for å holde rosene fine! For noen år siden kuttet vi ut alle sprøytemidler for bruk i hagesenteret og erstattet med et helt ufarlig bladglansmiddel. Resualtatene har aldri vært bedre og dette er noe vi gjerne anbefaler til våre kunder også!! Du får dette i butikken hos oss.

 

BUSKROSER, KLASEROSER OG MARKDEKKENDE er navn som ofte brukes på de som egner seg for større områder. Kanskje ønsker man dekke et større område og da er disse fine å bruke i større grupper. Ved planlegging av større felt bør man plante mange like og gjerne på 1m avstand. Jo større området er med samme plante, jo mer viser den igjen og jo ryddigere uttrykk får du.

 

KLATREROSER må ha noe vokse på. En vegg, et tre eller et espalje. Men vær obs på ikke å plante dem for nær veggen, her er det ofte tørt og utrivelig. 

 

HISTORISKE, ENGELSKE, AUSTINROSER har gjerne fylte store blomster med god duft. De kan ofte være sartere og mer krevende for vårt klima, men her finnes det også gode sorter. Ingen tvil om at dette er flotte roser med nostalgi! 

 

STILKROSER er flotte for deg som ønsker ta inn i buketter. Busken er ofte ikke like vakker i sin vekst men de har blomsten på en rett stilk egnet for buketter.