Slik planlegger du hagen!

En hage har uendelige løsninger, og vi har alle ulike ønsker og behov. Tenk helhet. Hva ønsker man bruke uteplassen til? Hvor vil man sitte og hva ser man fra stuevinduet? Ikke gjør kjappe løsninger kun for å bli ferdig. Man har lett for å ende opp med en firkant av en terrasse, plen og hekk og vi ser mange som starter på ny etter noen år rett og slett fordi man har glemt å tenke funksjon og helhet.

SITTEPLASSEN

Hvor ønsker man oppholde seg? Kanskje har du en lun solrik krok som egner seg godt som sitteplass. Det er mye kjekkere så sitte ute net sted det ikke blåser stikker å strå.

Har du ny bolig kan det lønne seg å bli litt kjent med uteplassen før man starter.

ELEMENTENE

Hagens materialvalg har utrolig mye å si for helheten. Det har lett for å bli for mye gress, for mye plank eller for mye stein. De ulike materialene bør gjerne stå i forhold til hverandre. Grønne klatrende planter kan dempe en stor kald vegg. Store eller små steiner i bed fremhever det grønne.

Kanskje et vannspeil eller en hagedam er det som mangler? Terrassen kan også brytes ved å velge ulike trestrukturer eller kanskje kantstein og heller.

Tenk også vedlikehold. Gress skal klippes, terrasse og vegger beises, mens stein krever lite. Noen busker må klippes, andre gjødsles ofte. Ikke bygg en hagedam om du ikke har råd eller tid til å holde den ved like. Velg det som er overkommelig og ikke ta på deg mer enn du kanter, da er det kjekt å holde hagen fin.

PLANTENE

Planleggingen kan starte i ulike ender. Man kan velge seg drømmetreet og forme hagen etter dette, eller man kan planlegge bedets plassering først for så å tilpasse plantene.

Tenk litt på hvilket uttrykk du ønsker plantene skal gi. Søk deg gjerne opp på nettet og lag deg en ide av hvilken stil du ønsker. - så hjelper vi deg med å finne plantene!

Ta med et bilde av uteplassen! - vi hjelper deg gjerne under planleggingsprosessen. Et bilde sier mer enn 1000 ord. Vi hjelper deg gratis her i hagesenteret med gode tips og råd til hva du bør velge.

HJELP TIL PLANLEGGING

Man har flere veier å gå. En hageplanlegger eller arkitekt kan være god å ha om man ønsker å få mest ut av hagen utfra et litt utfordrende startpunkt.

Vet man i hovedsak hvordan man ønsker ha det kan vi hjelpe med flinke gartnere og kreativ anleggsgartner. Vi gjør gjerne hele jobben om du ønsker det! Råd og veiledning i hagesenteret er gratis og et veldig fint sted å starte. Vi gir råd og veiledning på hvor du bør starte og hva du bør velge!

LYKKE TIL!