Høst i hagen - blomstrende høstplanter
Det er ofte ekstra frodig i hagen frem mot høsten. Mer regn og god veksttemperatur gjør at busker og planter står seg. Dette er en god tid da plantene setter ekstra røtter og gjerne forlenger veksten en god del. Litt ekstra hagearbeid er ofte nødvendig på denne tiden av året. Luking, beskjæring, flytting og deling er gode aktiviteter for å holde hagen fin, og ryddig, samt gradvis gjøre den klar for vinter. Under gir vi deg noen tips for hvilke planter som gjør seg godt om høsten og hva du bør ha fokus på i denne perioden.
Flotte høstplanter
- Prydgress - dette er tiden for strå og prydgress, og det finnes mange flotte varianter i ulike farger. Ofte med flotte aks på sensommeren. Prydgress er ofte seine i spiring og er ikke på sitt beste før sommeren er godt i gang.
- Astilbe – nydelig høststaude med flott, tett bladverk. Og en av de beste fordelene med Astilbe, denne liker ikke sneglene.
- Syrinhortensia – store, flotte blomster på sensommer og tidlig høst. Flere sorter skifter farge gjennom blomstringen. Du kan fint plante disse på høsten og de vil stå seg langt ut i sesong.
Sommerblomster som står gjennom høsten
Det finnes også flere varianter av sommerblomster som godt kan plantes selvom fellesferie og sommer er på hell. Eksempel på disse er bla. Begonia, asters, veronica, krysantemum og sølvblad som alle holder seg lenge utover høsten. Disse er det fint å plante ut fra august og utover.
Nydelige høstfarger
Vi får mye spørsmål om planter og busker som får flotte høstfarger. Lønnetrær, hjertetre, hjortesumak og beinved er flotte alternativer – men dessverre er det ikke en selvfølge at disse fargene dukker opp. Det kreves en varm sommer for at plantene skal få de flotteste fargene, og tørke og varme gir det beste resultatet. Derfor kan man ofte se at noen trær får mer farge enn andre, da de har gjerne stått en tørrere plass med mer sol. Her på vestlandet får vi ofte kalde sommere og mye fukt. Også vinden legger en demper på gleden. Når klorofyllet slipper taket løsner bladene og gjør seg klar for bladfall. Da er de et lett bytte i vinden.
Beskjæring
Både vintergrønt og prydbusker kan klippes en siste gang nå tidlig høst. Hekker bør kanskje få en ekstra stuss før høsten for å holde fasongen. Ikke klipp lenger inn en det er grønt, da slipper du en naken hekk om den ikke spirer før vinteren. (vintergrønt skal aldri klippes lenger inn enn det er grønt, da spirer de ikke ut igjen).
En god regel for blomstrende busker er å klippe etter blomstring, seinest tidlig høst, da slipper du å ødelegge blomstringen for neste år. Les mer om beskjæring her.
Plen
Gjødsle og klippe jevnt et par måneder utover høsten. Her på vestlandet har vi ofte mildt vær til oktober-november. Stopper man for tidlig med gjødsel kan man få problemer med dårlig vekst som igjen kan fremme mose. Klipp gresset ofte og gjødsle en gang i måneden for jevn og fin vekst. Les mer om gressplen her
Plant blomseterløk
Høstløkene kommer i butikk siste halvdel av august. Vær tidlig ute med å sikre deg de beste løkene, men vent med plantingen. Her på vestlandet regner det mye og høsten er ofte mild. Plantes de ut for tidlig risikerer du at de råtner eller spirer før vinteren kommer. Vent gjerne til oktober, november eller til og med helt til desember. Det viktigste er å plante de før tela setter tak, og når det skjer avhenger av hvor i landet du bor. Løken skal ha en lengre kuldeperiode etter at den er satt for å få en jevn og fin blomstring. Les våre ti beste tips for å lykkes med blomsterløk i hagen.
Omplanting
Høsten er tiden for å flytte planter. På denne årstiden er det nok fukt og fremdeles godt med varme for at plantene fint skal kunne rote seg på et nytt sted. Del stauder, rydd bedene og klargjør hagen for en ny sesong.
Husk at når du flytter større trær og busker må du få med mest mulig av rotsystemet. Dersom røttene blir kappet bør gjerne også busken kappes godt tilbake. Det skal være en likevekt mellom rot og busk for at planten skal kunne etablere seg på ny. For liten rot vil ikke kunne trekke nok vann og næring til hele planten og den vil dermed ikke oppnå sitt fulle potensiale.
Trenger du råd og veiledning til hagen? Kom gjerne innom vårt hagesenter, oss eller kontakt oss her.