Små hager

Størrelsen på hagen trenger ikke bety så mye, det er hvordan man utnytter plassen. Sitteområdet, plantene og ikke minst inngjerdingen har stor betydning for hagens uttrykk.

INNHOLD

Hva inneholder en hage? Terrasse, plen, hekk og gjerder, bed, overbygg? Hva trenger man? I norske hager har det nesten blitt en forutsetning med plen, men den kan man absolutt droppe. Husk at gresset skal klippes enten den er 100kvadrat eller 10. Vi ser stadig flere legge plen for senere å fjerne den da den rett og slett ikke blir funksjonell nok i en liten hage. Men alternativet trenger ikke bli full terrasse heller.

Ta stuen ut i hagen. Mykgjør overgangene fra inne til ute med en lun sitte plass med overbygg, eller kanskje en hagestue! Da får man utnytte plassen større deler av året. Planlegg sitteplassen. Hvor ønsker man være i forhold til sol, vind og utsikt?

LINJER OG STRUKTUR

Tenk linjer. Ram in med rette eller buede linjer, det gir et rent og fint uttrykk. Dette kan også gjøre uteplassen mer spennende uten at den trenger å inneholde for mange elementer. Vi anbefaler gjerne Everedge kantsystemer for enkelt å ramme inn bed, trær og lignende. Terrassen kan også bygges i kreative linjer, gjerne et nivå hevet over bed.

Krukker. Ikke velg for mange små. Store krukker er lettere å holde, men de tar fort plass. En tøff urne kan gjerne også være et møbel, men eller uten planter. Kanskje kan du bruke en som vannspeil?

PLANTENE

Plantene. Her kan man gjøre mye. Klatrende planter kan myke opp tunge vegger og høye gjerder. Få plantene opp i høyden, men unngå en 2m høy "hekkvegg" rundt hagen, det gjør plassen liten. Varier gjerne hagens vegger mellom hekk og vegg, men gjør det enkelt. Varier med høyder.

Bruk busker med særpreg. Tenk vekst, fasong og gjerne farge. Buxbom i kuler, Bregner med flotte blader. Kanskje en fargeklatt av et rødbladet lønnetre? Velg noe som er flott også uten blomster. Blomstringsperiodene er gjerne korte og da er det viktig at plantene også er dekorative ellers også, spesielt i en liten hage.

Et flott tre kan også gjøre seg i en liten hage, men ikke et stort ett. tenk størrelse når du kjøper. Og ikke vær redd for å klippe. Det er du som bestemmer fasong og størrelse på plantene så vær gjerne kreativ her.

Flotte trær i små hager:

Dverg syrin på stamme - Syringa v. 'Palabin'. Tett bred krone og tett i flotte lilla blomster i mai

Kulelønn - Acer plat. 'Globosum' - Rund, flott krone. Kjøpes i ønsket stamhøyde.

Søyleosp - Populus tre. 'Erecta' - vokser rett opp. Blir høy, men smal. Flott for å dempe høye hus ute å ta for mye plass.

Dverg bjørk - Betula p. 'Magic Globe' - Hvitstammet lite tre med tett rund krone.

Epletre - Både søyleformet og vanlig egner seg fint i små hager. Flotte blomster tidlig vår.

Serbergran - Picea o. 'Pendula Bruns' - smal, hengende vekst. Meget dekorativ. Stammes til ønsket høyde.

Hengelerk - Larix 'Stiff weeping' - smal, veldig hengende vekst. Kjøes i ønsket høyde

Viftelønn - Acer palm. 'Dissectum Garnet' - Rødbladet lønn, seintvoksende. lønnetrær finnes i mange flotte sorter og farger!

Blodbøk hengende - Fagus s. 'Purpurea Pendula' - Man bestemmer høyden selv og klipper til veksten.

Flotte klatreplanter som demper tunge vegger:

Pipeholurt - Aristolochia durior - store, flotte blader!!

Rødkattebusk - Actinidia kolomikta - flotte hvite og rosa bladtupper i perioder.

Clematis - flotte blomster

Humle - Humulus lupulus - klaftigvoksende med små dekorative blader. Flotte kongleaktige blomster.

Busker og stauder med særpreg:

Buxbom - Buxus sempervirens - klippet i fasonger gir denne fort et kult preg på hagen.

Cryptomeria j. 'Dinger' - dekorativ vintergrønn busk, må ses!

Bladlilje, bregner, prydgress - Flotte bladstrukturer og fargekontraster.

Svarhyll - Sambucus n. 'Black Lace' - utrolig dekorativ med nesten svarte blader. Rosa hylleblomster!