Vinter i hagen - beskjæring

Mandag - Fredag: Sesongstengt
Lørdag: Sesongstengt
Søndag: Sesongstengt
Helligdager: Sesongstengt
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Gjennom vinteren ligger hagen i dvale. Alle planter trenger en hvileperiode for å få en jevn vekst, blomstring og bæring til sesongen. Det er naturens gang. Her får du noen gode tips til hva du kan gjøre i hagen på vinteren.

1. Rydd i hagen

Dersom dette allerede ikke er gjort er vinteren fin til å ta et skippertak. Vi har lite snø her på vestlandet og kan gjøre mer på vinteren enn andre landsdeler. Unngå å klippe ned sarte stauder og prydgress. Vissent plantemateriell fungerer som god isolasjon for plantene. Bruk gjerne løv, granbar og annet naturlig til å beskytte med rundt planter og bursker.

2. Beskjæring

Gjerne ta beskjæring av frukttrær, bærbusker og annet laufellende nå. Det er enkelt å klippe når bladene er borte. Rosene og sartere planter klippes rett før vårsprett. Les mer om beskjæring.

3. Værskade

Tørke, sol og vind kan være en utfordring her på vestlandet. Langvarig tele tørker ut røttene, mens sol og vind tørker ut overflaten. Vi har heller ikke særlig beskyttende snø som dekke. Dusj over hekker og annet eviggrønt på dager med mye sol og vind. Evt beskytt plantene med vindnett, strie, hvit filt m.m.

4. Krukker

Pass på sarte planter i de kaldeste vintermånedene. Sett dem inn i et drivhus, en garasje eller mot en lun vegg under tak. Man kan også vinterdekke. Sjekk hardførheten på de ulike plantesortene. Når det gjelder blomsterkrukker må du også passe på at krukkene du har utendørs tåler tele og frost. En tommelfingerregel er at blomsterpotter i glassfiber, sement, høybrent keramikk og ulike plastvarianter tåler frost. Det er ofte frossent vann som sprenger potter, og noen potter trekker til seg vann som igjen kan fryse og gjøre at potten sprenger. Hullet eller hullene i bunn av potten må også være store nok til at vannet enkelt kan drenere fra potten, også dersom snø eller annet blokkerer åpningen.

Ta vare på blomsterkrukkene dine igjennom vinterne. En tommelfingerregel er at blomsterpotter i glassfiber, sement, høybrent keramikk og ulike plastvarianter tåler frost.


5. Snø

Rist av tung snø som kan være til fare for sarte greiner. En hengende hekk ser lite fin ut om snøen får tynge for lenge.

Er det en snørik vinter kan det være lurt å riste av tung snø fra hekk og busker.


6. Planlegg hagen

Vinteren er en fin tid for å forberede endringer. Planter kan flyttes før veksten setter i gang og nyinnkjøp kan settes i system. Det finnes også utvalgte vintergrønne planter og busker som gir deg liv og farge selv i vintermånedene.

7. Vårstart

Vårens første hagearbeid bør starte med en skikkelig opprydding. Når den verste frosten er over fjerner man visne strå, stauder og annet som virker beskyttende for plantene. Klipp bort døde greiner. Man kan plante hardføre trær og busker så fort tela slipper. Gressplenen og busker skal generelt ikke ha gjødsel før veksten setter i gang. Tidlig vekst kommer gjerne av opplagsnæring så for tidlig gjødsling er rett og slett bortkastet. Gresset starter man oftest med i april mens vintergrønt kan gjerne drøyes til mai. Her er det været som bestemmer. Les mer om gjødsel her.

Har du plantet blomsterløker kan du snart vente deg et vakkert fargespill i hagen.

Vårt hagesenter er helårsåpent, kom gjerne innom for tips og råd til planlegging av hagen. Du finner oss her.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Kjetil Svihus
Anleggsleder, Hove Anlegg AS
kjetil@hoveplantesalg.no95 97 03 89
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.