Bærbusker – hvilke typer finnes
Bærbusker er noe av det enkleste å lykkes med – de er hardføre, krever lite oppfølging og produserer rikelig med bær uten videre stell. Bær er dessuten sunt og godt, og det er en fryd å kunne lage saft og syltetøy på egne bær. I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på de ulike bærbuskene som finnes.
Hvilke typer bærbusker finnes?
Det finnes en mengde ulike bærbusker, som både pynter opp hagen med vakre fargespill og som forsyner deg med egne bær. Rips og solbær er noen av de mest populære buskene, men velg de bærene du liker best. Du kan også gjerne plante flere typer sammen. Bærbusker trives godt i selskap av hverandre og kan få bedre avling hvis flere busker plantes på samme sted.
Rips
Dette er en av de vanligste bærbuskene i Norge og er veldig enkel å få til å blomstre. Bærene er supre til å lage både ripsgele, syltetøy og saft av, og de gjør seg også utmerket som dessert med litt vaniljesaus på. En liten ripsbærbusk ser kanskje litt stusselig ut når du ser den i butikken, men over tid vil denne produsere rikelig med bær. Så med mindre du har tenkt å starte masseproduksjon av ripssaft, trenger du bare én busk. Kjøper du flere busker kan du fort ende opp med store mengder rips klare til å plukkes samtidig som du har fryseren full av fjorårets bær. Ripsbusker kan beskjæres fra første år, og etter hvert som busken blir eldre, anbefales det å beskjære den hver annet eller hvert tredje år. Les mer om beskjæring av bærbusker.
Solbær
Dette er enda en hardfør plante som er motstandsdyktig mot sykdommer og trives bra i Norge. Denne er sammen med ripsen en av de mest populære bærbuskene i norske hager. Solbær passer godt som topping i dessert eller havregrøt, gjerne sammen med røde bær. De er også fine til å lage både syltetøy og saft av. Solbærbusken bærer flest bær på 3-4 års greiner, og greiner som er eldre enn fire år bør fjernes.
Svartsurbær
Svartsurbær eller Aroniabær, som de også heter, er super som hekk eller frittstående bærbusk. Disse bærene er rike på antioksidanter og veldig populære blant fuglene. De har en litt spiss smak, så tilsett rikelig med sukker eller vaniljesaus og kombiner gjerne med andre bær også. Dette er en hardfør plante som tåler vær og vind, og kan plantes de fleste steder i Norge.
Bringebær
Bringebær er en klassiker i mange desserter og egner seg også godt som syltetøy. Bringebærbusken er i motsetning til mange andre bærbusker best å plante for seg selv. Du kan gjerne plante den som som hekk eller et sted den få stå alene. Bringebær tåler lagring godt og egner seg også godt til frysing. Busken er motstandsdyktig mot en rekke sykdommer, men er utsatt for flekkskurv, som kan svekke plantene og minske avlingen. Bringebærbusken skal beskjæres om høsten, og ikke om våren, i motsetning til en del andre bærbusker.
Gule bringebær
Bringebærene kommer også i en gul variant. Disse små aprikosfargede bærene har god og søt smak. Disse blir det godt syltetøy av, og du kan gjerne blande inn røde bringebær også. Denne busken trives på et solrikt sted med næringsrik, veldrenert jord med lite kalk. Bærene modner i september og kan høstet frem til frosten kommer.
Stikkelsbær
Stikkelsbær er nok en klassiker i norske hager som det er liten kommersiell produksjon av. Stikkelsbær finnes både med glatt og hårete overflate og kommer i fargene grønne, gule, røde og purpurfarget. Smaken er søt og litt syrlig. Bær som skal brukes til syltetøy bør høstes før de er modne mens bær som skal brukes i desserter eller fryses bør være modne. Stikkelsbærbusken har god resistens mot solbærmeldugg. Meldugg er en soppsykdom som angriper plantene i form av et hvitt pulver på bladene. Dette kan hemme veksten og forhindre blomstring.
Bjørnebær
Bjørnebærplanten har kraftig vekst og én plante er nok til å få rikelige mengder med disse mørke, saftige bærene i sensesongen. Bjørnebær passer ypperlig både til desserter, smoothies og syltetøy eller som topping på yoghurt, kaker eller havregrøten.
Denne planten trives best på et lunt og solrikt sted for å kunne bli gode og modne fra august og utover sensommeren. Bjørnebær er motstandsdyktig mot flekkskurv.
Amerikanske blåbær
Amerikanske blåbær, eller hageblåbær, er krysninger av flere nordamerikanske arter, og har blitt veldig populære i norske hager. Blåbær er proppfulle av antioksidanter og kan brukes i en rekke ulike desserter og kaker eller i en skål med litt fløte eller vaniljesaus på. Hvis du skal plante blåbær, anbefales det å plante flere typer ettersom de da kan krysspollinere seg. Blåbærene er selvfertile, men får bedre avling om man har to ulike sorter. Husk bare da å velge bærtyper som blomstrer samtidig. Blåbær plantes på et lunt og solrikt sted i lettdyrket veldrenert jord.
Kiwibær
Kiwibærene kommer opprinnelig fra Kina og spises med skallet på. De har samme størrelse og fasong som druer, men likheten stopper der – disse har en nydelig kiwismak. Kiwibærene blomstrer i juni og høstes inn i september/oktober. Denne planten klarer seg fint i flere områder i Norge og plantes på en lun, solrik plass eller i drivhus, slik at den kan bære frukter. Her er det viktig med en hannplante for bestøving. De fleste planter er hermafroditter, men ca. 10 % av planter har enkjønnete blomster. Kiwibærbusken er en av plantene som trenger hunkjønn og hankjønn for å kunne produsere bær.
Jordbær
Jordbær er en kjær klassiker blant det norske folk og det er bare fantasien som setter grenser for bruken til disse bærene. Enten det er desserter, salater, syltetøy eller snack, hører det vel til sjeldenheten å ikke like disse bærene i en eller annen form. Aller best er de norske jordbærene, og det er selvsagt en luksus å kunne plukke jordbær fra egen hage. En gledelig nyhet er at jordbær er lette å dyrke, og du trenger ikke mye plass for å sikre deg en god dose bær når sommeren kommer. Det finnes flere typer, og de kan fint plantes i både krukker og bed. Les mer om planting i krukker.
Vil du ha hjelp med hvilke bærbusker som passer i din hage? Kom gjerne innom oss eller kontakt oss her.