Friskt og frodig uten sprøytemidler
Sopp og skadedyr i hagen er et kjent problem og kan dessverre ikke unngås helt – men mye kan gjøres for å gi plantene et godt utgangspunkt.
Råd nummer en
Se til at plantene trives. En sterk og frodig plante blir sjeldnere utsatt for skader og utøy. God jord med god drenering er viktig for plantenes viktigste "kroppsdel", nemlig røttene. Røttene er basen for hele plantens vekst. Les mer om hva god jord er her.
Vann når det er tørre perioder. Vi glemmer fort at planter også kan tørke selv i perioder med regn. Unge planter og spesielt krukkene tørker fort. Gjerne såpass mye at en regnskyll ikke hjelper. Sjekk med fingeren i jorda så er du sikker. En uttørket jord trenger utrolig mye vann for å trekke seg fuktig igjen, så sjekk nøye i dybden av av jorda.
Gjødsel er mat og stimulerer vekst. Ofte får planten det den trenger fra jorda, men noen ganger må man tilføre ekstra, spesielt i krukker. Alt du vil skal vokse fortere og bedre bør få litt ekstra drivstoff. En god ide kan være å bruke en langtidsvirkende gjødsel som løser seg opp gradvis. Enkelt og greit. Les mer om gjødsel her.
Lus
Vi har alle lus i hagen, den finnes der naturlig. Også i stua kan lusa slå til om planten er mottakelig. Det få vet er at lusa ofte kommer av en grunn. Nemlig at planten har dårlig trivsel, som oftest pga. tørke.
Vi ser det stadig, ofte i tørre perioder av sommeren. Planter som bøk, buksbom og lerk er ofte utsatt om de står og tørker. Spesielt nye skudd og unge blader er snadder for lusa. Det man da kan gjøre er å spyle over med kaldt vann, gjerne med kraftig trykk. Og ikke minst, vann planten dersom den er tørr. Dette enkle og billige trikset funker utrolig bra, og vi gjør det ofte her i hagsenteret. Lusa ødelegger sjelden dersom den ikke kose seg for lenge så sprøytemidler kan ofte unngås. Vi bruker også et bladglansmiddel, som vi også selger, for å forebygge mot videre angrep. Les mer om hvordan vi får det friskt og frodig uten sprøytemidler.
Sopp
Sopp er ofte vanskelig å bli kvitt. Har man først fått et angrep, så er man fort utsatt for nye utslag senere. Vask trær rene for mose og algevekst med grønskekverk. Denne er godkjent for bruk på levende planter. Dersom planten ikke er for stor så kan du også prøve med jevnlig behandling med vårt bladglansmiddel. Det legger seg beskyttende på bladene og forebygger. Fjern alle døde blader og gjerne øverste jordlag rundt planten på høsten! Og beskjær jevnlig.
Gule og blasse blader
Gjødsel. Eller vann. Her trives planten dårlig. Start med det enkleste. Noen ganger kan også feil pH eller annen næringsmangel være årsak, men dette er ofte vanskelig å sjekke for folk flest.
Stygge blader kan også skyldes at planten trives dårlig, og da kan man prøve å flytte den til et nytt sted. Jordsmonn, vannårer, for mye sol, vær og vind kan også skade plantene og gjøre dem syke.
Levende planter
Husk at planter er levende og krever ulike forhold for å trives. Selv planter av samme sort kan vokse og utvikle seg som ulike søsken. At de plantes på samme sted er ikke en forutsetning i seg selv for lik trivsel. Jorda vil variere fra meter til meter og plantene er like forskjellige som meg og deg. Noe prøving og feiling må man regne med i en hage og et fasitsvar finnes sjelden. Vi prøver å gi de beste råd og veiledning ut fra våre egne erfaringer, men ingenting er svart på hvit.
Et godt råd er ofte å plante på våren! Da vil plantene få en lang sesong og etablere seg sterkere før vinteren! Små, grunne røtter tørker ofte fortere ut i vinterkulden. Tørr vind, vårsol og tele kan fort gjøre skade. Hvordan vinteren blir vet vi sjelden på forhånd.
Lykke til.
Trenger du hjelp med planlegging av din hage? Kontakt oss her.