Vanning av hage og uteplanter

Mandag - Fredag: 09-18
Lørdag: 10-17
Søndag: 12-17
Helligdager:
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Dette er viktig når du vanner

Planten skal verken ha for mye eller for lite vann. Den eneste måten å vite om planten har nok vann, er å stikke fingeren i jorda. Dersom jorda er tørr, må du vanne mer. Tørre planter skal ha skikkelig jordbløyte. Hvis jorden kjennes kald og våt ut, må du ikke vanne mer. Faktorer som spiller inn er jordtype, om de står i bakken eller i krukke, temperatur, sol, vind og plantens egne røtter. Husk å la jorden få tørke litt mellom vanning, da dette fremmer rotutvikling. 

Vanning i krukker

Tørr jord trekker dårlig til seg vann og det renner fort igjennom, spesielt viktig i potter.

Hver plante kan ha ulikt behov for vann, selv om de er av samme sort og  står i like potter i samme jord.

Faktorer som spiller inn er jordtype, om de står i bakken eller i krukke, temperatur, sol, vind og plantens egne røtter. Er jorden tørr, må du vanne godt. 

Vanning av uteplanter

Ulike planter har ulike vanningsbehov, avhengig av art, størrelse og plassering. Planter som står i direkte sollys må vannes oftere enn de som står i skyggen. Sørg for å vanne grundig, slik at vannet kommer ned til røttene og at du ikke bare fukter overflaten. En god tommelfingerregel er å sjekke jordens fuktighet ved å grave litt ned. Hvis jorden er tørr et par centimeter under overflaten, er det på tide å vanne. Det kan være lurt å vanne i små mengder regelmessig og dypt, slik at røttene vokser dypere og plantene blir mer tørkebestandige.

Vanning i drivhus

Mange små og store planter trives best i drivhus. Det gjør også flere typer grønnsaker. Grønnsakshagen krever spesiell oppmerksomhet når det gjelder vanning. Spesielt under frøspiring og frøutvikling trenger grønnsakene regelmessig fuktighet, samt at grønnsaker, bær og frukt som inneholder mye vann trenger mer i bæreperioden for å vokse. Likevel kan overvanning føre til råtne røtter og sykdommer. Dryppvanning eller svetteslanger som leverer vann direkte til jordoverflaten og reduserer vannfordamping, kan være en løsning. Det er imidlertid viktig å kun bruke dette på større planter og når det er varmt og plantene trenger mer. Det er viktig å passe på at plantene ikke får for mye vann. Les mer om dyrking i drivhus

Vanning av gressplen

I utgangspunktet trenger du kun å vanne plenen når den er nyspirert etter tørre perioder. Gresset klarer seg stort sett selv. Men det er ikke farlig å sette sprederen litt på hver kveld om det er veldig varmt og tørt og du har en plen som fort tørker ut. Plen tåler mye vann og det er sjelden du kan vanne for mye. Men det er ikke vits å vanne bare for å vanne. En plen er enkel å holde. Den kan stå i vann hele høsten eller tørke helt ut på sommeren, og likevel blir den like fin igjen.

Tips for vanningen når du reiser på ferie

Dersom du skal reise bort fra hagen en stund, kan du legge gressrester fra plenklipping over jorden i potter og blomsterbed. Dette bevarer fuktigheten og gir næring til plantene. Du kan også bruke punktvanning, som dryppslanger, for å vanne plantene målrettet. Alternativt kan du samle regnvann i store beholdere for senere bruk. Dekk jorden med bark eller annet materiale, minst 7-10 cm tykt, for å hindre ugressvekst og bevare fuktigheten. Les mer om hvordan du kan forberede hagen før ferie.

Vanning om vinteren

Plantene trenger vann gjennom hele året, men deres behov varierer avhengig av sesongen. Om vinteren går plantene inn i en dvalemodus hvor deres vannbehov reduseres. Dette skyldes både lavere aktivitet i plantene og mindre fordamping grunnet kjøligere temperaturer. Det er imidlertid viktig at ikke plantene står våte over lang tid, for da råtner røttene. 

Dersom det blir lange kuldeperioder med tele, vil spesielt vintergrønt stå i fare for å tørke ut. Faren for dette øker ytterligere ved sterk vårsol og vind. Man kan da spyle plantene daglig med vann, men ikke i sollys, da fordamper det. Les mer om vinter i hagen.

Ønsker du tilps til hvordan du kan komme i gang med din hage? Planlegg hagen sammen med en anleggsgartner.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Bente Hove
Regnskap
bente@hoveplantesalg.no
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.